Wateringen wordt te gek… – wielerronde in 1973 terug op agenda

Donderdag 26 juli staat de 40e Wateringse Wielerdag op de agenda. Een terugblik op de Wateringse Wielerdag van 1973.

Afbeelding van Westlandsche Courant 17 jul 1973“Eind aan wielerloos tijdperk – Wateringen wordt te gek…” Met deze kop begint de aankondiging in de Westlandsche Courant in juli 1973. Na 21 jaar komt er een eind aan Waterings wielerloos tijdperk. In 1950 werd de eerste Ronde van Wateringen verreden. Maaslander Manus Brinkman won de koers over 100 km (120 ronden).
Na de derde Ronde van Wateringen in 1952 – feitelijk een clubontmoeting tussen Westland Wil Vooruit en Sparta uit Den Haag – werd het stil. Poeldijker Ton van der Knaap won die voorlopig laatste Ronde van Wateringen.

De sportredactie van de Westlandsche Courant meldt in juli 1973 dat de ‘wielerwereld’ al maandenland praat over Wateringen. “Daar”, weet het randvolk, “wordt het té gek. Wat er daar allemaal is te verdienen, grenst aan het ongelofelijke.” Dat gerucht blijkt waar. Lang voor de koers is de organisatiecomité erin geslaagd veel, héél veel premies binnen te halen.

Het parcours van de herleefde wielerronde: Kerklaan, Willem III-straat, Julianastraat, Hofzicht, en via Ten Hove weer naar de Kerklaan.

foto van Rini Wagtmans die het startschot geeftOp de Wateringse Wielerdag is een bijzondere gast: Rini Wagtmans. De bekende ex-wielrenner, die op medisch advies met de wielersport moest stoppen, geeft bij alle wedstrijden het startschot.

Ton van der Spiegel uit Den Haag behaalt op de 19e juli een “knappe triomf”, schrijft Henk Kruithof. Het is de 5e overwinning van het seizoen. In de eindsprint versloeg hij medekoploper Marcel Rehorst (Den Haag). Zeven ronden voor het einde van de koers met een flitsend koersbeeld ontsnapten zij, bijna bij toeval. Rehorst zegt daarover: “Ton nam gewoon kop over van mij. Niet eens zo erg hard. Van demarreren was geen sprake.” En Van der Spiegel: “Rehorst keek eens om en riep verbaasd tegen mij: we zijn weg!” Zo fietsen ze samen ineens vooruit en konden ze de best gevulde Wateringse enveloppen verdelen.

1973: een mooie koers en veel publiek – een succesvolle herleving van de Ronde van Wateringen. Zo succesvol dat de Wateringse Wielerdag in 1974 al wordt uitgebreid met een wedstrijd voor de profs.

foto waarop Ton van der Spiegel in eindsprint wint van Marcel Rehorst

Ton van der Spiegel wint in eindsprint van Marcel Rehorst

De WOS TV besteedt ruim aandacht aan de 40e Wateringse Wielerdag. In drie uitzendingen keek de WOS terug op de historie van de Wateringse wielerdagen. Hieronder vindt u linkjes naar de uitzendingen.
uitzending 1
uitzending 2
uitzending 3

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s